Wsparcie dla gastronomii

Strona główna » Biznes » Wsparcie dla gastronomii

Władze Konina chcą wesprzeć przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną na terenie miasta. Ze względu na bardzo stopniowe odmrażanie gospodarki i ograniczone możliwości obsługi klientów, przedsiębiorcy z branży skorzystać mogą z obniżonych opłat za ogródki przyrestauracyjne.
Rząd zapowiedział odmrożenie punktów gastronomicznych od 18 maja 2020. Dotyczy to jednak tylko restauracji, w których znajdują się ogródki. Prezydent Konina Piotr Korytkowski postanowił dodatkowo wesprzeć tę formę działalności i do pozostałych sposobów wsparcia lokalnych przedsiębiorców, dołożyć także i znaczną obniżkę opłat za przestrzeń zewnętrzną.
Nowe opłaty wynosić będą: w sezonie 0,50 zł za metr kwadratowy zamiast dotychczasowego 8,23 zł, poza sezonem zaś 0,10 zł za metr kwadratowy zamiast 2,10 zł. Konin ma niskie opłaty za zajęcie pasa drogowego celem stworzenia ogródka gastronomicznego (0,30 zł za metr kwadratowy). Prezydent zachęca do skorzystania z tych możliwości, zakładając, że wiele ogródków przetrwa i na stałe wpisze się w koniński krajobraz.